Sărbătoarea Tuturor Sfinților

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sărbătoarea Tuturor Sfinților
Data1 noiembrie[1]  Modificați la Wikidata

Sărbătoarea Tuturor Sfinților sau Toți Sfinții (în latină Sollemnitas Omnium Sanctorum, în franceză Toussaint, în italiană Ognissanti, în spaniolă Día de Todos Los Santos, în germană Allerheiligen, în maghiară Mindenszentek, de la care derivă toponimul transilvan Mesentea), cunoscută și ca Luminația, este o sărbătoare creștină în care sunt sărbătoriți toți sfinții, cunoscuți și necunoscuți.[2] În bisericile occidentale, cea Romano-Catolică, cea Anglicană, cele protestante, sărbătoarea se ține în ziua de 1 noiembrie[3] din calendarul gregorian.

De precizat că nu toți protestanții practică cultul sfinților, însă unele biserici luterane celebrează totuși această sărbătoare.[4]

În Biserica Romano-Catolică Sărbătoarea Tuturor Sfinților precedă cu o zi Comemorarea Credincioșilor Răposați, a cărei solemnitate a fost fixată pe 2 noiembrie, la două secole după crearea sărbătorii Toți Sfinții.

În bisericile orientale, anume cele ortodoxe și cele greco-catolice, prima duminică după Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților[5][6], echivalentul sărbătorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean.

Biserici din România cu sărbătoarea de hram pe 1 noiembrie[modificare | modificare sursă]

Pomenirea morților[modificare | modificare sursă]

Cimitir din Polonia în noaptea de Luminație

În bisericile ortodoxă și greco-catolică ziua săptămânală pentru pomenirea generală a celor adormiți este sâmbăta. Din toate sâmbetele unui an bisericesc, două sunt consacrate în chip special pomenirii generale a morților: sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului sec de carne și sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt. Ele mai sunt cunoscute sub denumirea de "Moșii (de iarnă și de vară)".

În Transilvania și Banat, credincioșii ortodocși și greco-catolici[7] fac Pomenirea celor adormiți / Luminația în ziua de 1 noiembrie, la biserică, iar la cimitir în după-amiaza sau în seara aceleiași zile.

În Biserica Romano-Catolică Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați are loc la 2 noiembrie. Mai demult ziua morților era reportată pe 3 noiembrie, dacă 2 noiembrie cădea într-o zi de duminică (formă extraordinară a ritului roman).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Calendarium Romanum, p. 31 
  2. ^ fr Théo, encyclopédie catholique pour tous, Éditions Mame, p. 1032.
  3. ^ Calendar Lunar Noiembrie – Brumar 2013[nefuncțională]
  4. ^ en The Meaning and Origin of All Saints Day Arhivat în , la Wayback Machine.
  5. ^ Calendar ortodox, iunie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Calendar greco-catolic 2013, iunie
  7. ^ Calendarul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco - Catolice - 2015, Blaj [2014] (calendar mural / de perete)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sărbătoarea Tuturor Sfinților